Historiikki

9.10.2017

Helvi Lehto 10 v. juhlassa 1971
Helvi Lehto 10 v. juhlassa 1971
Anni Tuukkanen ja äiti Teresan peitto
Anni Tuukkanen ja äiti Teresan peitto
Puheenjohtajat 35 v. juhlassa
Puheenjohtajat 35 v. juhlassa
Letunpaistoa herkkupäivillä 1997
Letunpaistoa herkkupäivillä 1997
Sukkatempaus v. 2008
Sukkatempaus v. 2008

HISTORIIKKI  50v-juhlassa 2011

Tänään tammikuun 23. päivä 2011 tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun paikkakuntamme 11 valveutunutta naista perustivat Hirvensalmen kirkonkylän Marttakerhon.

Perustava kokous pidettiin Alahovissa 23.1.1961 ja mukana olivat Martta Kuitunen, Sirkka Heikkinen, Irma Hämäläinen, Kerttu Pessala, Annikki Kuitunen, Lahja Torniainen, Elli Mironen , Helvi Heikkilä, Erna Saajanen, Sisko Hattela ja Hilja Karhula sekä Savo-Karjalan Marttapiiriliiton edustajana konsulentti Lea Aalto.

Hilja Karhula on varsin selkeästi kuvannut kokouksen kulun päiväkirjaan. Lainaan otteita siitä:

”Aluksi joimme vieraanvaraisen talon tarjoamat kahvit. Sen jälkeen konsulentti Aalto teki selkoa Marttatyön tarkoituksesta ja toimintamuodoista painostaen erikoisesti, että Marttakerho toimii kotiemme parhaaksi niin, ettei kukaan meistä saisi tuntea itseään vähäpätöiseksi ottamaan osaa marttatyöhön, sillä jokaisellahan meistä on koti, jonka parhaaksi me uurastamme, hän lisäsi vielä, että kyseessä on puolueeton järjestö.

Tämän selostuksen aikana meille varmasti selvenikin oikea käsitys marttatyöstä, ja sen toimintamuodoissa tuntui olevan paljon opittavaa meille jokaiselle mm. monia kymmeniä kursseja.

Selostuksen jälkeen käytiin vilkas keskustelu siitä, kuinka tämä uusi kerho menestyisi, kun paikkakunnallamme on niin monta muutakin yhdistystä, joilla on myöskin hyvät tarkoituksensa.

Aikamme pohdittuamme tulimme siihen tulokseen, että tälläistä kotien hyväksi toimivaa kerhoa ei meillä vielä ole, joten yhteistuumin päätimme perustaa Marttakerhon kirkonkylään.

Niin seurasikin sitten johtokunnan valinta. Siihen tulivat seuraavat henkilöt:

  • puheenjohtajaksi Sisko Hattela,
  • varapuheenjohtajaksi Annikki Kuitunen ja
  • sihteeriksi Irma Hämäläinen sekä
  • rahastonhoitajaksi Kerttu Pessala ja            
  • muiksi jäseniksi Lahja Torniainen. Sirkka Heikkinen, Erna Saajanen, Helvi Heikkilä ja Hilja Paarma
  • Tilintarkastajiksi valittiin Aarne ja Anni Tuukkanen ja varalle Greta ja Veikko Kirjalainen.

Toimintasuunnitelman esitti kuluvalle vuodelle konsulentti Aalto, mutta sen lähempi käsittely jätettiin seuraavaan kokoukseen. Jäsenmaksuksi vahvistettiin 50 mk.

Lopuksi laulettiin virsi ”Mua siipeis suojaan kätke.”

 

Toiminta jatkui heti vilkkaana. Jo helmikuun 2.pnä pidettiin ensimmäinen marttailta Hilja Karhulan kotona. Puheenjohtaja Sisko Hattela esitelmöi kodin ruukkukasveista; nähtiin amarylliksen istutus ja pelargonian leikkaus.

Ensimmäiset arpajaiset kerho järjesti jo perustamisvuotensa toukokuussa. Voittoina oli shaali ja kori, jonka sisältö oli saatu lahjoituksina eri liikkeistä. 200 arpaa myytiin á 50 mk.

Pienempiä ja suurempia arpajaisia vuosien varrella on järjestetty, kesällä 1996 myytiin 600 arpaa 5 mk/kpl. Päävoittona oli käsinkudottu norjalaispaita.

 

Unohdettujen hautojen hoito aloitettiin jo ensimmäisenä kesänä. Sitä jatkui yli 20 vuoden ajan.

Päiväkirjamerkinnöistä käy selville ensimmäisen vuoden toiminnasta mm, että katseltiin rainat, jotka käsittelivät harvinaisia vihanneksia ja oleskelu- ja työpaikkoja pihassa ja puutarhassa. Eivätkö aiheet kuulostakin tutuilta - nytkin ollaan kiinnostuneita samoista aiheista.

 

Ensimmäisenä vuonna Emäntälehti jo löysi tiensä monen martan kotiin. Yhdistys on tehnyt marttatyötä tunnetuksi tilaamalla Emäntälehden vuosikerran vanhainkotiin, terveyskeskukseen, kirjastoon ja yläasteelle. Vuonna 2000 Emäntälehden pitkäaikainen asiamies Eila Parikka luopui tehtävästä. Raija Tanttu on hoitanut siitä lähtien asiamiestehtävät. Vuodesta 2007 lähtien Martat-lehti on sisältynyt jäsenmaksuun. Vuonna 2002 Emäntälehden 100-vuotisjuhliin Finlandiatalolla osallistuivat kirkonkylästä lehtiasiamies ja rahastonhoitaja.

 

Kerhon toisena toimintavuonna, vuonna 1962 hankittiin 50-hengen kahviastiasto kuljetuslaatikoineen ja 10-litran alumiininen, paksupohjainen kahvipannu. Nykyisin lainattavissa on 100-hengen kalusto. Lainauksia hoitaa sihteeri Raija Tanttu.

 

Juhlia on järjestetty

  • vanhustenjuhla seurakuntatuvalla 11.11.1962. Ohjelma on merkitty pöytäkirjaan: kirkkokahvit, puhe kirkkoherra Parikka, lausuntaa Raija Karhula, kuorolaulua kirkonkylän alakoululaiset ja esitelmä konsulentti Aalto. Päiväkirjamerkintöjen mukaan vanhusten juhlia on järjestetty myöhemminkin. Nämä juhlat ovat olleet esikuvana vanhusten virkistyspäiville.
  • Savo-Karjalan Marttapiiriliiton Kesäjuhla 13.6.1965, osallistujia oli 500 henkeä ja meidän marttammekin olivat mukana ”muonituksessa”.
  • Perhejuhla 29.9.1968 seurojentalolla
  • Kekritapahtuma ja ekopidot 20.10.1991
  • Kevätkirkko vuonna 2002 oli Hirvensalmen vuoro järjestää tapahtuma. Osallistujia oli runsaasti. Marttojen toimintakeskus Syreenissä oli samana päivänä avoimet ovet, joten sekin sai Etelä-Savon martat runsaslukuisesti liikkeelle.
  • Ripatin Martat 30 v 1997
  • Vuonna 1999 juhlittiin Hirvensalmen 50-vuotiasta marttatoimintaa, joka alkoi Lelkolan kylässä 1949

Kirkonkylän marttojen merkkipäiviä

  • 10v juhla 1971 helmikuussa Hirvensalmen Yhteiskoululla
  • 20v juhla 1981 seurakuntakodilla
  • 35v juhla 1996 lokakuussa
  • 40-vuotistapahtumana oli retki Mikkelin Mikaeliin Katri Helenan joulukonserttiin vuonna 2001, mukana oli 29 kirkonkylän marttaa.
  • 45v juhla 2006 seurakuntakodilla

 

Vuonna 1964 pyysimme kerhon kummilapseksi Eila Kämpin, jota muistimme ripille pääsyyn saakka, jolloin lahjoitimme hänelle kultaisen bismarck-ketjun.

Kummitoiminta on jatkunut 90-luvulla siten, että kustansimme pakistanilaisen neitosen, Rubina Anjum, opiskelun. Hänestä valmistui opettaja.

 

Vuosien varrella olemme järjestäneet monenlaisia tilaisuuksia

  • kirpputoreja ja lumppukeräyksiä
  • kirkonkylän siivoustalkoita
  • lumiveistokilpailuja
  • kompostointi- ja jätehuoltotiedotusta
  • Äiti Teresan peittotalkoot 1982
  • muonitusta eri tilaisuuksissa (mm. 1500 voileipää Säästöpankin 100-vuotisjuhliin v 1975).
  • erikoislaatuisin järjestämistämme tilaisuuksista on ehkä ollut st-ajot (suunnistus ja taitoajot)
  • Vuonna 1974 kysyimme urheilijoilta: ”Huolestuneina kysymme, onko bingo vienyt voimanne? Kuntoanne koettaa tahdomme, kuinka kuokkaa heilutella jaksatte. Tavatkaamme p-suolla Liekuneen tuolla puolla.” Näin haastoimme urheilijat metsänistutustalkoisiin. Kymmenen vuoden aikana metsää istutettiin ja niin aloitteestamme huojuvat hongat pitäjämme 10:ssä metsässä.
  • Istutimme Marttaliiton 70-vuotisjuhlan kunniaksi 1969 marttaomenapuut silloisen kunnantalon aukiolle (Pitäjäntupa). Puut kasvavat ja tuottivat satoa Pitäjäntuvan edessä olevalla nurmikentällä.
  • Ympäristövuoden visakoivut istutettiin samalle aukiolle sekä Heikinkodin pihalle.
  • Vuonna 1999 kirkonkylässä istutettiin Marttaliiton 100-vuotisjuhlan syreenejä 7 kpl kirjaston pihaan ja Pitäjäntien varteen.
  • kahvitus vuodesta 2008 alkaen Mikkelin Musiikkijuhlien konserttiin
  • taimienvaihtopäivä vuodesta 2008 alkaen yhdessä seurakunnan kanssa
  • villasukkia v.2008 diakoniatyön kautta jaettavaksi ja v.2009 vauvasukkia synnytyslaitoksella jaettavaksi jokaiselle vuoden aikana syntyneelle vauvalle
  • rotinakori kirkonkylän alueen vauvaperheille vuodesta 2006 lähtien

 

”Puuhakkaiden marttojen toimesta elvytettiin Hirvensalmen markkinaperinnettä” otsikoi Länsi-Savo 1971. Linjurit olivat tupaten täynnä matkustajia. Ylimääräisiä vuoroja oli pitänyt järjestää. Kymmenen jälkeen oli tungos parhaimmillaan. 2000 ihmisen arvioitiin tungeksineen tervaleppäkujalla, kuvaili Länsi-Savo. Markkinat olivat seuraavana vuonna kaksipäiväiset ja tästä käynnistyivät vuosittain järjestettävät Tervaleppäjuhlat. Pääsylippujen myynti pääjuhlaan oli kirkonkylän marttojen tehtävänä niin kauan kun sunnuntain pääjuhla järjestettiin. Markkinoiden puuhamartta oli Leena Pohju.

Viime vuosina Tervaleppäjuhlilla olemme  paistaneet muurinpohjalettuja Puulan Manuellin eli entisen Kirkonkylän kansakoulun pihassa. Käsityötalon väki on huolehtinut kahvin keitosta myyntipisteeseen.

 

Vuosi 1982 teemalla Taito tavoitteeksi oli haasteellinen. Elinkeinolautakunnan kanssa järjestettiin kokeilu neuvonta-aseman tarpeellisuudesta kunnassamme. Eino Liukkoselta vuokrattiin Sysmälän keittiö, kunnalta saatiin 1500 markan vuokra-avustus ja viidet kangaspuut, joita kolkuteltiin 1,5 vuoden ajan. Tilastot merkittiin muistiin ja ilmoitettiin elinkeinolautakunnalle. Kokeilun ammattitaitoisena ohjaajana toimi Aili Puukko. Kokeilun tuloksena perustettiin neuvonta-asema 1987 ja sen toimintaa jatkaa v.2001 perustettu Hirvensalmen käsityöyhdistys. Marttojen omistamat kangaspuut ovat käsityötalolla käytössä ja martat ovatkin ahkerasti kutoneet shaaleja ja mattoja.

 

Vuodesta 1984 alkaen martoilla on tehtäväalue kunnan virallisessa väestönsuojeluorganisaatiossa, ja vuodesta 1987 olemme osallisena vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa pitäjän muiden marttojen kanssa. Yhteishenkilöt valitaan vuosittain

 

Vuonna 1986 kirkonkylän marttakerho rekisteröitiin ja Hirvensalmen Kirkonkylän martat ry syntyi. Samana vuonna uusille urille marttatyötä vei Rantamakasiinin perustaminen. 11 kesää hoidimme kunnan Info-pistettä, pitäjäläisten käsitöiden myyntiä ja marttakahvilaa. Tänä aikana työllistimme vuosittain 2-3 kesätyöntekijää, joista joillekin se oli ensi kosketus tulevaan ammattiin. Kahvilassa juotiin myös Martanpäivä-kahvit vuosittain ja vietettiin monta marttailtaa. Jokainen pitäjän marttayhdistys ehti tänä aikana pitää kesäarpajaisensa peräti kaksi kertaa. Tämän uuden toimintamuodon äiti oli silloinen puheenjohtaja Eila Heikkilä. Käsitöitä myytiin parina vuonna myös  Pitäjäntuvalla joulupuodissa.

 

Makasiinin toiminnasta saatua tuottoa on voitu käyttää erilaiseen kurssitoimintaan ja marttojen virkistykseen sekä on voitu muistaa lahjoituksilla eri tahoja

  • ruokakursseja ja –iltoja

pikkukokki kurssit ovat olleet hyvin suosittuja

tarkan markan kurssi, lähiruoka, turvallinen ruoka, yrtit, kasvisruoka, pastakurssi, hapansäilöntäkurssi, syötävän hyvät kukat

  • askartelukursseja ja -iltoja

silkkimaalaus, neulahuovutus, joulukortit, kranssi- ja kukkakoristeillat, tilkkutyökurssi

  • terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä aiheita

värianalyysi- ja tyylikurssi

luomuruoka ja samalla kokeiltiin turpeen käyttöä saunassa

ruusukävelystä on muodostunut joka keväinen tapahtuma. Kävely järjestetään Ruusun-päivänä 4.5 mikäli mahdollista ja osallistujat saavat mehun, kahvin ja pullan lisäksi ruusun mukaansa. Ruusuja ovat lahjoittaneet paikkakunnan yrittäjät sekä viime vuosina yhdistys itse

kuntoilun merkeissä on käyty pari kertaa vuodessa laavuretkellä, makkaraa ja tikkupullaa on paistettu sekä tunnistettu sieniä ja kasveja

 

  • päiväkotiin 2 kannelta
  • ekaluokkalaisille lahjoitettiin kypärät 1997
  • videot ja TV päiväkotiin yhdessä muiden yhdistysten kanssa
  • vuonna 2003 avustettiin terveyskeskusta TV:n hankinnassa.
  • syyskuussa 2002 avasimme pianotilin (1500€) koulukeskuksen remontinjälkeisissä vihkiäisissä  Muita rahoittajia ei ole tullut ja uusi soitin on edelleen hankkimatta.
  • vuonna 2007 ”Potkulautaritari” Tuomo Karppinen piti konsertin päivähoitolapsille, esi- ja alakoululaisille sekä palvelukeskuksen asukkaille

Syystoimintaa on aloitettu

  • Korsurannassa ja Kelorastilla Helvi Lehdon vieraana
  • elokuisen saunaillan merkeissä puheenjohtaja Raijan kesämökillä Räyskyssä Kuitulassa
  • laulamalla NESTE-huoltoaseman terassilla elokuisena iltana
  • saunomalla Eeva Kopran luona Rantaraitilla

Martanpäivää on vietetty

  • Rantamakasiinissa
  • Anja Torniaisen puutarhassa Pöyrynkylässä v. 1992
  • Kukkalassa Eila Heikkilän mökillä v. 2000
  • kirkkopyhän ja kirkkokahvien merkeissä v:sta 2007 alkaen

Kauas tulevaisuuteen näkivät ja oikean suunnan viitoittivat perustajajäsenet. Tältä pohjalta on ollut hyvä jatkaa työtä kotien parhaaksi tehtäväkenttää laajentaen uusien vuosikymmenten haasteiden myötä.

Vuonna 2011 on toiminnassa vielä mukana

  • perustamisesta lähtien Helka Tetri
  • 1962 liittyneistä Tuulikki Mironen, Helvi Lehto, Raija Liimatainen ja Eila Rieppola
  • 1963 liittyneistä Aune Kuitunen.
  • 1964 liittynyt Anja Komppa
  • 1965 liittyneistä Maila Inkeroinen ja Kyllikki Karesvuori
  • 1972 liittynyt Anja Torniainen
  • 1974 liittynyt Aila Ukkonen 

 

Taitomerkkejäkin on suoritettu. Yhdistyksemme jäsenillä on 12 ykkösavainta, neljä kakkosavainta ja kaksi kolmosavainta, yksi erikoisavain sekä 3 harrastusmerkkiä.

 

50 vuoden aikana on ollut kuusi puheenjohtajaa

  • Sisko Hattela, 1961-1968                         8 vuotta
  • Helvi Lehto,   1969-1971 ja 1981-1984    7 vuotta
  • Leena Pohju,  1972-1973                        1,5 vuotta 
  • Raija Liimatainen,  1973-1980                 7,5 vuotta 
  • Eila Heikkilä,  1985-1992                         8 vuotta
  • Mirjam Huhtiniemi,  1993-1996               4 vuotta
  • Raija Kuitunen                   1997-                                 

 

50 vuoden aikana on toiminut sihteerinä 10 henkeä vähintään vuoden:

  • Irma Hämäläinen               1961                                   1 vuosi
  • Raija Liimatainen               1962-1969                          8 vuotta
  • Leena Pohju                      1970-1971                          2 vuotta
  • Kyllikki Karesvuori             1972-1974,1977-1980        7 vuotta
  • Helka Tetri                          1975-1976                          2 vuotta
  • Sanni Ruhanen                  1981-1984                          4 vuotta
  • Leena Mikander                 1985-1993                          9 vuotta
  • Tuula Hyyryläinen              1994-1999                          6 vuotta
  • Anja Torniainen                  2000-2006                          7 vuotta
  • Raija Tanttu                        2007-                           

Takaisin Etusivulle